EGB Könyv‎ > ‎

VIII/1

Nyolcadik Fejezet

Első RészMandalore

A Mandalore körül keringő űrállomás az elmúlt évben egész várossá nőtte ki magát... a Fett-klán, és szélesebb rokonságuk, valamint testőreik egész serege helyezte át székhelyét a bolygó füves pusztáin szétszórt farmokról ebbe a komplexumba. Nem csak azért, hogy vezetőjük, a birodalmi genetikus biofegyver légkörben elterjesztett reagensei miatt a bolygóra lépés lehetőségétől megfosztott Boba Fett közelében lehessenek, hanem mert a növekedéssel együtt egyre több vállalat és klán is erre a bázisra, az új Manda'yaim-ra helyezte át a székhelyét... a Mandal'ore ezügyben nem ismert tréfát, nem engedte meg, hogy még egyszer a bolygó felszínén olyan, Coruscantot másoló fémtömeg épüljön, mint ami a Clone-háborúk idején csúfította el az északi kontinenst...

De még így is sokan voltak, akik azt vallották, hogy Mandal'ore nélkül Mandalore nem Mandalore, hogy a klánoknak olyan vezető kell, aki bármikor megjelenhet a felszínen, az egyes befolyásos családok saját rezidenciáján, és igazságot tehet... ha kell, szóval, ha kell, akkor a besh'kar élével.

Fett a fogadóterem végében egy repulzoros karosszékben lebegő unokájára, Mirta Gevre pillantott, egyetlen életben maradt rokonára, akiről sokáig azt sem tudta, hogy létezik... a nő a Lord Caedus és a vele szövetkező birodalmi moffok elleni akcióban sérült meg, és a mai napig nem tudott lábra állni, de az élni akarás nem hagyta el, sztázis-székében ülve jobb híján pilóta- és informatikai képességeit fejlesztette olyan szintre, hogy Fett szerint már egyedül el tudott volna vezetni egy csatahajót. Férje, Ghes Orade, a Mandal'ore testőrségének vezetője, mint mindig, most is mellette volt... bár hivatalosan Fett mellé volt kirendelve, az öreg fejvadászt ez egyre kevésbé zavarta... ha Mirta ott volt mellette, márpedig sok helyre nem mehetett mostanában, akkor ott volt Ghes is, a nőnek pedig határozottan nagy szüksége volt férje támogatására...

Ettől persze a Mandalore vezérét nem hagyta nyugodni a tudat, hogy tartozik még egy körrel a moffoknak... nem csak amiatt, amit az unokájával műveltek, hanem azért is, hogy a bolygóra juttatott nanovírussal igencsak kellemetlen helyzetbe hozták... de nem kell már sokáig várniuk, gondolta Boba. Hamarosan...

Addig is szembe kellett néznie a sokkal kézzelfoghatóbb problémával; a belső széthúzással, ami ismét felütötte a fejét a bolygón, miután a Yuuzhan Vong megszállók - vagy ahogyan a Mandalore-on nevezték őket, a rákpáncélos srácok - elleni küzdelem egyesítette a galaxis összes T-rostélyos sisakot viselő harcosát. Ma már, a polgárháborúk lezárta és kiújulása után mindig akadt a galaxisban egy olyan szeglet, egy olyan frakció, akinek szüksége volt a fejvadászok és zsoldosok szolgálatára... és bár a Mandalore hadiipara az új érclelőhelyeknek köszönhetően felívelőben volt, a mai napig a képzett és roppant halálos emberanyag volt a bolygó legfőbb exportcikke.

És ahogyan az lenni szokott, mindegyik klán, mindegyik frakció máshol találta meg a számítását, ami viszályt szült a Mandal'ore tanácsában… Fett azonban a végsőkig pragmatikus maradt, és kikötötte: bárkitől bármit elvállalnak, amíg jól fizet, mindaddig, amíg mandalóriai harcos nem kerül szembe mandalóriai harcossal, és mindaddig, amíg az első útjukba kerülő birodalmi moffra lőnek.

Most azonban, ahogy a legbefolyásosabb klánok vezetői megérkeztek a fogadótermébe, és egyenként meghajtották magukat, páncélkesztyűs, ökölbe szorított jobb kezüket sisakjukra helyezve népük választott vezetője előtt, Boba keserű idegességgel vette tudomásul, hogy újabb fárasztó huzavonának néz elébe...

- Köszöntelek Titeket, Testvéreim! - foglalt helyet végül a Mandal’ore számára kialakított besh'kar trónon, amit személy szerint utált, és felesleges hívságnak tartott, de a tanácsadói meggyőzték róla, hogy ha személyesen nem tud jelen lenni a bolygón, akkor legalább ennyivel fejezze ki hatalmát a többiek előtt. Fett viszont kikötötte, hogy ebben az esetben az ülőalkalmatosság nem lehet más, mint egy tömör besh'kar-ból öntött egyszerű szék.

- Légy üdvözölve, Mandal'ore! - köszöntötték egyként a klánvezérek. Ott volt Fett legszorosabb szövetségese, a volt farmer Goran Beviin, aki a Mandal'ore füle, szeme, és olykor ökle volt lent a bolygón. Mellette magasodott egy szürkés hajú, nemes tekintetű kék páncélos alak, Venku Skirata, aki az utóbbi időben a Mandalore régi hagyományaiért kiálló klánok vezetőjévé nőtte ki magát. A tradicionisták nagy támogatást élveztek azok körében, akik annak idején együtt harcoltak a köztársasági Klónhadsereggel, egyes pletykák szerint maga a férfi is egy klónkatona leszármazottja volt... Fett azonban nem csak ezt vélte tudni, hanem azt is, hogy anyai ágon erőérzékeny felmenőkkel rendelkezik, amit a mai napig titkolt szövetségesei elől is. A tanács harmadik vezető tagja az arany páncélos Olenn Sanagar volt, akinek fia, Rev, a Coruscanton Daala zsoldjában szolgáló különítmény parancsnoka volt. Fett jó viszonyt ápolt Daalával, de régen tudott időt szakítani arra, hogy személyesen is beszéljen vele... a Sanagar-klán pedig rövidesen beférkőzött Daala bizalmába. Vállukon a bolygót a Clone-háborúk előtt uraló Vizsla-klán kézjeléhez hasonló festést viseltek, de Fett egyelőre nem tudta kideríteni, hogy van-e tényleges kapcsolat köztük és a letűnt hadurak között, vagy csupán jó érzékkel rájátszanak egy régi szimbólumra... röhej, amúgy is, gondolta hirtelen Fett. Tisztára, mint egy politikus...

- Azért hívtalak össze benneteket, mert fontos dolgot kell megvitatnunk... - Fett előhúzott a páncélja egyik rekeszéből egy holodiszket, amit az előtte lévő leolvasóba helyezett.

- Bizonyára a többi klán is megkapta már... ezt…

A képernyőn egy köpönyeges, csuklyás alak tűnt fel, akinek arcát nem lehetett felismeri.

- Üdvözlet a Mandalore bátor harcosainak! - recsegte az alak - A Sithek Szentjeinek Egyesített Egyháza nevében köszönöm Jango Fett örököseit!

Több klánvezér rosszallóan összenézett ennek hallatán, hiszen, bár fia átvette a Mandal'ore őt megillető posztját, Jango Fett valójában sosem volt a Mandalore bolygó szülötte.

- Hajdan a maguk ősei és a mi mestereink egy oldalon álltak... - folytatta a fekete csuklyás alak. - Most azt ajánljuk a Mandalore-nak, újítsuk meg ezt a szövetséget! Dolgozzanak ismét a Sitheknek! Egymillió kredit üti a markukat minden jedi fejéért! Nem kell mást tenniük, mint elhozni Korribanra! Fontolják meg! … ehehehehehe!

Azzal a képernyőn lévő alak valami harsány, gurgulázó nevetést hallott, majd eltűnt.

Fett lekapcsolta a holot. Tudta, hogy a jelen lévő klánvezérek mindegyike tisztában van vele, annak idején Fett parancsára éppenséggel pont a jedik és a Szövetség oldalán harcoltak, hogy megállítsák a magát Sithnek nevező Darth Caedust. Sőt, Caedus gyilkosát, a Jedi Jaina Solot valójában személyesen Fett képezte ki a mandalóriai harcmodorra... azt már kevesebben tudták, hogy ebben Fettet egyvalami motiválta, a személyes bosszú... a vágy, hogy Caedus, aki a Szövetségi Biztonsági Gárda ezredesként végzett a lányával, a fejvadász Ailyn Vel-el, Mirta anyjával, meglakoljon.

- Nos... - nézett körbe az egybegyűlteken a hetven évesen is még mindig halálosan szúrós tekintetű Boba Fett. - Ez egy igen érdekes ajánlat, nem gondolják? Kíváncsi vagyok, testvéreim, mi a véleményetek...

Olenn Sanagar összehúzta szemöldökét.

- Tehát a Sith ismét felbukkant a galaxisban. Alig győztük le őket, máris itt vannak a nyakunkon. Méghozzá szövetséget ajánlanak.

- Akárhogy is - vette át a szót Goran Beviin. A Mandal’ore helyettese mogorva tekintettel méregette a társait -, a Sith fenyegetést jelent. Mindig potenciális veszélyforrás volt, és most is az.

- Információink szerint - folytatta Fett -, ezeknek az új Sitheknek semmiféle kapcsolatuk nem volt Lord Caedussal. Ez egy nyíltan működő, sok tagot számláló csoport.

- Talán nem lenne bölcs dolog visszautasítani az ajánlatukat - szólt közbe Venku Skirata. - Az nem járna kedvező következményekkel. Én magam személy szerint nem hajlok erre a szövetségre.

- Ahogyan egyikünk sem - Mandalore elgondolkodott. - Most azonban nem fenyegetik a galaxist. A fő célpontunk a moffok, és nem ezek az új generációs Sithek. Ha úgy döntünk, hogy belemegyünk...

- Akkor Daala megszakít velünk minden kapcsolatot - vágott közbe Sanagar. - Az a nő nem szívleli ezeket az Erő alkotta szektákat. A Galaktikus Szövetség pedig befolyásos barát. Nem kockáztathatjuk meg az elvesztését.

- Így van - bólintott Beviin. - Szükségünk van rájuk.

A teremre csend borult. A tanács tagjai gondolataikba mélyedve próbáltak megoldást találni a problémára. Mandalore emlékezete, sőt, a történelmi feljegyzések szerint sem történt szövetséges megállapodás a Mandal'ore és a Sithek között. Egy régi írás viszont említett valamit egy legendás Sith Nagyúrról... Valami Exar Kun, vagy mifene...

- Tennünk kell valamit - mondta Sanagar. - Hiába ülünk itt búsan, attól nem fog semmi érdemleges történni. Szerintem bölcs lépés volna a Szövetséget is beavatni ebbe a… nos, bonyodalomba. Daala talán megérti majd, hogy szükségünk lehet új erőforrásokra, és...

- Ne feledd - Fett idegesnek látszott -, hogy mi nem függünk senkitől sem. Elhiszem, hogy a klánod beférkőzött a nő bizalmába, és ez hasznos is a számunkra, de ennél többet nem fogunk tenni. Ő nem...

Mandal’ore elhallgatott, amikor testőre a fülébe súgott valamit.

- Újabb üzenet - jelentette társainak. - A Sith Rend ismét megpróbál lepaktálni velünk.

Mihelyt kimondta, életnagyságú hologram jelent meg az egyik üres székben. A kéken vibráló alak eleganciát tükrözött.

- Mély bocsánatkéréssel érkeztem - recsegte. - Gondolom megkapták Sora Nagyúr üzenetét. Az a félbolond a Nagyurak beleegyezése nélkül cselekedett. De ha már megtörtént, szeretném, ha folytatnánk a megbeszélést. A nevem Darth Sordis. Egy vagyok a négy Sith Nagyúr közül, akik jelen pillanatban a galaxisban léteznek.

- De hát mi úgy informálódtunk, hogy számbeli fölényben vannak a szomszédaikkal szemben - mondta Fett.

- Nos, nem. Ez egy közönséges félreértés. Mindössze négyen vagyunk, az Akadémiánk tanulói pusztán növendékek. Tehát, mint ahogyan azt már megállapíthatták, Rendünk újra feltámadt a galaxisban. Szükségünk van szövetségesekre, hogy megakadályozzuk a háborút a térségeinkben és egymás között. Mindössze arra van szükségem, hogy aláírják a békeszerződést. De ennél azért többet is nyújtani tudok. - A hologram felállt, és komótosan, minden sietség nélkül Mandal’ore székéhez lépett. Ghesben már benne volt a mozdulat, és átszúrta a Nagyúr képmását.

Sordis gyilkos pillantást vetett rá.

- Ne ijesztgessen! - A Sith Nagyúr Mandal’ore felé fordult, és beszélni kezdett, miközben Mirtára pillantott. - Tudom, hogy többre van ennél szüksége, Mandal’ore! Az unokája nyomorán ugyan nem segíthetek, mivel nem adná a kezembe, pedig lehetséges, hogy enyhíthetnék szenvedésein. Mindazonáltal a lelki kínjaira van gyógyszer. És a magáéra is, Mandal’ore.

- Mit akar? - kérdezte Fett gorombán. A lány betegségének felemlegetése zavarba hozta.

- A moffok! - kiáltotta Sordis, az asztal felé fordulva. A mandalóriai tanács tagjai gyanakodva figyelték a Sithet. - Igen. Igen, és képes vagyok segíteni önöknek bosszút állni! Wenthar Nagyúr, a testvérem, a Bastionon tárgyal a Birodalmi Maradvánnyal. A moffok az ők kezükben vannak. A Birodalom a miénk lesz, és akkor, uraim… a moffjaikat tálcán tálalom önöknek! - A tanács felől halk morajlás kezdődött.

- Továbbá - folytatta a Nagyúr -, a mandalóriai nép harcos nép. Segíthetnek kiképezni újoncainkat, cserébe a Sith Egyház anyagi, vagy egyéb támogatást nyújthat. Ez tehát az én ajánlatom a számotokra. A moffok, harc és pénz, hogy ne kelljen felbérelhető sugárvetőkként élnetek. Egy hét múlva ismét jelentkezem.

Időközben ismét helyet foglalt.

- Ez itt a tanítványom - mutatott a mögötte megjelenő férfira. - Darth Kaard. Ő majd meglátogatja önöket egy hét múlva az állomáson. Kérem, gondolkozzanak el azon, amit mondtam, és jelezzék a gyűlés végkifejletét Kaard Nagyúrnak. Remélem, sikerül megállapodásra jutnunk - a vészjósló szavak után a hologramok elenyésztek.

A Mandal’ore komoran ült a besh'kar trónon.

- Egy Sith idejön? - horkant fel Sanagar. - Akkor, azt javaslom, beszéljük meg ezt az ügyet mihamarább.

- Így van - helyeselt Mirta. - Bosszút kell állnunk a moffokon! Én nem akarom, hogy ezekkel szövetkezzetek, de szeretném, ha azok a férgek meglakolnának azért, amit velem - velünk - tettek!

Boba Fett, a Mandal’ore Nagyúr merengő pillantással fürkészte indulatos, szép unokáját.

- Egy dolog bosszút állni, és egy másik dolog lepaktálni valakivel… azt sem tudjuk, tartja-e majd a szavát ez az új Sith társaság... - Beviin bátorsága láthatóan megnőtt, amint a Sordis nevű illető hologramja elenyészett.

- Egy ilyen szövetséggel elvágjuk magunkat minden más partnertől a galaxisban! - vetette ellen konokul Sanagar.

- Igen, a maga jól fizetős partnereitől... - jegyezte meg gunyorosan Venku Skirata.

- Minden egyes megbízatás fizetős, és minden egyes megbízatás a népünket gazdagítja. - zárta le a vitát reszelős hangon Fett, majd felemelte a kezét, hogy elhallgattassa szólásra emelkedni (átvitt értelemben, persze) készülő unokáját.

- Jogunk van a bosszúra - folytatta a Mandal’ore. - Éppen ezért mindenki, aki a birodalmi moffok ellen vállal megbízatást, az engedélyemmel dolgozhat. Jogunk van megbízásokat vállalni akárkitől, mert az jó az üzletnek. Ha ezek a Sithek fizetnek azért, amit kérnek, akkor ugyanúgy dolgozunk nekik, mint bárki másnak.

- Viszont... - nézett körbe, sisakos tekintetét Venku Skiratán és Sanagaron nyugtatva néhány jelentőségteljes pillanatig - nincs jogunk kizárólagosan elkötelezni magunkat egyetlen oldal mellett sem. Nem leszünk senkinek játékszerei. Ha az a Sith idejön, ugyanúgy fogadjuk, mint bármelyik VIP kuncsaftot. De semmi több. Értve vagyok?

A tanácstagok szótlanul bólintottak. Egyikük sem mert volna ellentmondani a Mandal’ore-nak... szemtől szembe legalábbis semmiképp.

 

Coruscant

Darth Sordis, miután befejezte a Mandal’ore-al való bájcsevejt, úgy ítélte meg, maradt még egy kis ideje, mielőtt elindul az Ossusra. A jedik bizonyára már összegyűltek a küldetésre.

Sordis zsebébe tömte carababba dohányát. (Jediként csakis ezzel mérgezte magát. Néhány mester rosszalló pillantásokkal illette, amiért ilyesféle világias eszközökben örömét lelte.)

Elhelyezte a detonátort, amely majd eltünteti a fűszer nyomait, majd aktiválta - egyszer s mindenkorra utoljára - a kommunikációs berendezést.

- Wenthar Nagyúr! Az imént nem volt időm alaposan elmagyarázni, hogy miért kell életben hagynod Solot. Nos, Kaard Nagyúr szeszélye miatt. Szereti azt a lányt. Továbbá tárgyaltam a Mandalore tanácsával. Remélem, belátják majd, hogy igazunk van, és csatlakoznak hozzánk. Sordis kiszáll. - azzal elküldte az üzenetet.

Apró lift vitte a hangárig, ahol beszállt tollhegyet formázó hajójába. A Galandféreg formája ugyanazt a jelt testesítette meg, mint amelyik a Nagyúr nyakán fogta össze köpenyét. A tollhegy...

Fél óra múlva a CSF erők tehetetlenül nézték, amint a kis épület a magasba repült.

Coruscanton esteledett. A városbolygó hatalmas kikötője kihaltan állt, miután a Yuuzhan Vong kotnyeleskedései után még folyt a rekonstrukció.

A sebesen száguldó, alig észrevehető sűrű fekete homály hirtelen megállapodott az egyik platform felett, majd aláereszkedett a fémlapra. A különös jelenés egyre inkább összetömörödött, aztán egységes egészet alkotva kezdett formát ölteni. A kirajzolódó emberi alak ugyanolyan sötét lelkű volt, mint a köpeny, amit hosszan maga után vonszolva hordott.

A Sith Nagyúr levetette az öltözetet.

Alatta megbúvó zöld árnyalatokkal díszített fehér ruhakölteménye oldalára fekete sétapálca volt erősítve. A férfi kézbe vette, majd a rá várakozó vuki elé lépett.

Darth Sordis feketére mázolt szeméről kétoldalt lefolyt a festék, arcán görbe vonalat alkotva a száj mosolyra pingált sarkaiból kiinduló fekete csíkkal. A Mester éjfeketére sötétített haja baloldalt minden szélnek ellenállva meredezett a válla felé, míg az ellenkező oldalon teljességgel hiányzott. Tulajdonképpen a művész csupán a feje tetején és hátulján termelődött hajat hagyta meg hosszan, amit aztán az egyik oldalra fésült le.

Az arc morbidnak hatott.

Sordis ekkor gondolt egyet, és elővéve oldószerrel átitatott fehér kendőjét, letörölte magáról a sminket, mindössze a szemgödör feketeségét hagyta meg.

- Hozza a hajómat! - mondta nyugodtan. Társa azonban felismerte a Mester szavaiban a parancsot.

A vuki azonban már gondoskodott a dologról.

A tisztára suvickolt Jedi StealthX vadász már ott pihent a széles platformon, a sötétben. Ez a módosított hajó volt Smordre jedi mester járműve, következésképp kétszemélyes volt, mivel a Nagyúr nem volt túlságosan elragadtatva a pilótáskodástól.

Most azonban egyedül indult útnak.

Beleült a vadász sötétszürke testébe, majd ellenőrizte a műszereket. Nemsoká megérkezik az Ossusra. Azok a jedik lehettek akármilyen türelmesek is, de Smordre nem akarta sokáig váratni őket.

 

Mélyűr

Útban a Maradvány felé, a Sith Gyémántja fedélzetén

Wenthar Nagyúr elégedett volt. Hamarosan megérkezik a Bastionra, és egyéb tervei is roppant kedvezően alakulnak.

Nemrég kapta meg a jelentését Dorianától, aki sikeresen végrehajtotta a feladatát. Az ő hathatós segítségével és némi kenőpénz hatására, létrejött hosszú idők óta az első, Sithek vezette állam. A Sith Protektorátusként létrejött államnak azonban rengeteg kihívással kell majd szembenéznie. De ez az akadály is hamarosan elhárul, ha sikerül a tervének második fázisa. Mert ő nem megegyezni akart a Jagged Fel-félékkel, hanem elpusztítani akarta őket. No persze a Jedi lotyót életben hagyja, mert a testvére Sordis megkérte rá, hogy így tegyen. Nem értette pontosan miért kéri ezt tőle, de ám legyen! Biztosan távolabbi tervei vannak vele. Nagyon jól tudta, hogy Sordisnak mindig távlati tervei vannak. Kiváló eszköze a Sötét Oldalnak... valószínűleg ebből a Zekk nevű illetőből egy sötét jedi bérgyilkost akar nevelni. De hogy ehhez minek a lány? Rejtély!

Mindenesetre csakis ők ketten méltók arra, hogy igazi Sith Lordoknak nevezhessék önmagukat. Mert bár lehet ügyes ez a Zekk, vagy akár Traya is, a lényegen mit sem változtat. Csakis ők ismerik annyira behatóan a Sötét Oldalt, hogy méltán viselhessék a Darth előnevet. Traya is és annak előtte az a Mordeis nevű alak is, csak bitorolta azt a címet, amely a Sithek lényege volt. Sordis és ő azonban megszolgálták ezt a címet. Ők ketten rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy a Sötét Oldal hatalmát megismerhessék.

Sordis például még a tanítványától is képes volt megválni, hogy bizonyítsa a Rend és a Sötét Oldal iránti hűségét. Wenthar Nagyúr azonban nagyon jól tudta, testvére hamarosan új tanítványt kerít magának. És így is lett. Szükség is volt megfelelő eszközökre, ahhoz hogy a Rend és a Sötét Oldal diadalt arasson. Persze ennek megvolt az a cseppet sem elhanyagolható veszélye, hogy idővel a tanítvány esetleg ügyesebbnek bizonyulhat a Mesterénél, és végez vele, hogy átvegye a helyét. Ennek megvolt a reális veszélye, de Wenthar nem aggódott. A testvére tud vigyázni magára. Ha pedig mégsem és elbukik, akkor a Sith Rend lesz gazdagabb egy erősebb és hatalmasabb Mesterrel. Éppen ezért Wenthar soha nem képzett ki tanítványt. A tudását megtartotta magának, mert tudta, ezzel sokkal nagyobb a hatalma. És a tudása végül vele együtt száll majd a sírba. Halála után senki nem fogja tudni többé felhasználni, és ez így is volt jó. Legalábbis Wenthar szerint.

Abban mindenesetre bizonyos volt, hogyha ez a Zekk nevű illető valaha is végezne a testvérével, akkor nem sokáig élvezhetné ki a diadalát. Darth Wenthar már csak bosszúból is végezne vele...

Míg gondolkodott ezeken, teljesen átadta magát a Sötét Oldalnak és élvezettel elmerült sötét habjaiban.

Ebben a pillanatban kinyílt a kicsiny kamra ajtaja és a fedélzeti tiszt lépett be rajta, nagy hajlongások közepette.

- Nagyúr, elnézést a zavarásért, de hamarosan elérjük a Maradvány határát. - Wenthar bólintott.

- Kitűnő! Értesítsenek, ha odaérünk! - a tiszt meghajolt és távozott.

Wenthar belseje hideg, diadalittas gonosz örömmel telt el.

 

Üzenetek és Közlemények

[Üzenet az ESB belső kommunikációs csatornáján keresztül]

12/b, OMEGA Theta EBP rendelet

A mai naptól kezdődően, valamennyi, a Sith Protektorátus fennhatósága alá tartozó bolygón, bevezetésre kerül az Általános Hadkötelezettség.

Behívhatóak: a 18-40. évig, a Sith Protektorátus területén élő állampolgárok.

A sorozásra hamarosan a Commenori Hadkiegészítő Parancsnokságon kerül sor.

A rendelet megszegőire, az állam területéről való kitoloncolás és/vagy börtönbüntetés vár.

Lord Darth Wenthar nevében, Kinman Doriana Főkormányzó sk.

 

Commenori Hírharsona

[nyilvános Holonet csatorna híradás]

 „A képen megjelenik a holohírmondó barátságos és kedélyes arca”

Üdvözlöm önöket! Most a legújabb híreket láthatják, melyek államunkban történtek!

„Doriana jelenik meg a képen, amint bejelenti a Commenori Tanácsban az új állam létrejöttét.”

Kinman Doriana, aki csak nemrégiben lett ismertté a Commenoron, ma bejelentette egy új, stabilabb állam létrejöttét. Legfőbb Hadurunk, Lord Wenthar nevében járt el, amikor segédkezett a galaxis új államának a Sith Protektorátusnak a létrejöttében. Egyes források szerint számos rendelet tervezet készült el, az új állam szabályozására.

„Tiltakozó tanácstagokat láthatunk, amint Doriana bejelenti az általános hadkötelezettséget.”

A Tanács egyes ellenzéki politikusai máris aggódnak, a Sith rend túlságosan nagy befolyása miatt. Rodan Elnök a korábbi vezető, egyértelműen az új rezsim mellé állt.

„Rodan és Doriana kezet fognak. A háttérben a Sith Egyház papjai és Sith katonák láthatóak.”

A mai napon szerte a Commenoron ünneplik az új állam létrejöttét és kilépésünket a Konföderációból. Népünk hangulata jelentősen javult, annak tudatában, hogy az új vezetőség a rendre és a békére törekszik. Az állam vezetője jelenleg Doriana Főkormányzó, akit személyesen Legfőbb Hadurunk, Lord Wenthar nevezett ki erre a posztra. A Nagyúr egyébként nincs jelen a Commenoron. Meg nem erősített forrásaink szerint egy diplomáciai misszión dolgozik.

„Reklám: egy erőteljes, izmos rohamosztagos képe jelenik meg. Alatta egy felirat villog, vörös színben izzik.”

Szereted a kihívásokat? Szereted a kalandokat? Harcolni akarsz a békéért?

Ha igen, lépj be a Sith Hadsereg tisztképzőjébe!

Várjuk a lelkes, fiatal, főleg az Erőre érzékeny férfiak és nők jelentkezését.

Jelentkezni a jövőben létrehozandó, Commenori Hadkiegészítő Parancsnokságon lehet.

/reklám vége/

A mai naptól fogva bevezették az általános hadkötelezettséget! Ezentúl minden, 18-40 évig tartó állampolgár köteles a Hadsereg kötelékében legalább fél éves időtartamban szolgálatot teljesíteni. A sorozás a Commenori Hadkiegészítő Parancsnokságon fog majd megtörténni, amelyet pár héten belül létre is hoznak. A rendelet számos ellenzőre talált, azonban még többen támogatják. Főképpen a munkanélküli réteg, mivel az állam zsoldot, élelmet és szállást kínál a hadsereg leendő tagjainak. Az új rendelet értelmében, akik nem akarnak fegyveres szolgálatban részt venni, azok a Sith Egyház szervezte polgári szolgálaton róhatják le a kötelezettségüket. Az új rendelet értelmében, aki nem hajlandó teljesíteni ezt a kötelezettséget, attól automatikusan megvonják az állampolgárságot és kitoloncolják a Protektorátus területéről. Ennyi lenne mára, kedves állampolgárok.

 

Commenor

- Üljenek le, üljenek le, barátaim... - invitálta be a szokottnál is szélesebb mosollyal újdonsült főkormányzói irodájába a vendégeket Doriana. A savanyú képű neimoidik azonban állva maradtak.

- Ez itt a nagytiszteletű Oon Haako, ez itt pedig a nagyrabecsült Aaldar Denray - mutatta be a vendégeket a Sith Protektorátus jelvényét viselő ébenfekete C4-PO protokolldroid.

- Örvendek - biccentett Doriana, majd hozzákezdett az ilyenkor szokásos udvariassági körmenetekhez. Az elmúlt néhány napban a Commenor környéki módosabb rendszerek képviselői, akik a Cosra és a Corellia közti összecsapásról értesülve megérezték a lehetőséget, hogy újra helyzetbe hozzák a másik kettő által elnyomott vállalataikat, szinte egymásnak adták a kilincset a bolygón. Doriana, aki még mindig ízlelgette a váratlanul ölébe pottyant főkormányzói címet, alig győzte egyiket a másik után fogadni.

Pedig alapvetően nem csinált mást, csak idejében meghúzott néhány szálat, amikor a Sith Egyház kémei révén értesült arról, hogy a Konföderáció egy lépésre van a polgárháborútól és a széteséstől. A szövetségi, cosrai és koréliai befolyást egyaránt rossz szemmel néző szomszédos rendszerek készségesen követték a Commenort a Korribannal kötött államszövetségbe, és Doriana meghurcolt Polneye-i szenátorként egyszer csak azon kapta magát, hogy egy új államalakulat ügyvezetője.

Persze meglepő volt, hány réges-régi, még a Köztársaság idején felépített kapcsolatának voltak meg a mai napig a hajtásai. Több rejtett befektetésre, és azok újdonsült tulajdonosaira bukkant rá, hogy ismét bejelentse rájuk olykor kreditben, olykor fegyverekben mért igényét. Tudta, hogy minél előbb új haderőt kell létrehozni a szektorban, mert Klauskin bár vereséget szenvedett, de bármikor visszatérhet…

- Nos, barátaim... - fordult vissza az italosüvegek környékén sunnyogó neimoidik felé. - Nagyon szívesen hallanék azokról az új sorozatú harci droidokról, amelyeknek a forgalmazását tervezik... a Sith Protektorátust igencsak érdekelné egy ilyen üzlet…

  

Nem sokkal később Doriana irodájában

A LexCorp és a Hyperdyne Systems vezetői elégedetten hallgatták a Doriana által előadott gazdasági tervezetet. A kopasz, ravasz tekintetű Lex Lu’uthor tisztában volt vele, hogy most a két legmódosabb, legnagyobb alaptőkével rendelkező cég jövőjéről van szó.

- Cégünk, a LexCorp, számos hadászati technológiai újdonság terveivel rendelkezik! - Lex kényelmesen hátradőlve a tárgyaló plüssfoteljében, egyre Doriana tekintetét fürkészte.

- Igen, valóban! - bólintott egyetértően Doriana. - Nagyon is jól informáltak vagyunk az ön zseniális terveit illetően, Lu’uthor úr! - Doriana pontosan tudta, hogy ő a LexCorp szíve, maga a vezetője. Lex Lu’uthor rengeteg zseniális tervet megalkotott, ám eleddig pénzhiány miatt ezeket nem mind tudta megvalósítani. Némelyik alkotáshoz túl sok alaptőkére lett volna szükség, ezt pedig Lex egyelőre nem engedhette meg magának.

- Pár tervet elhoztam önnek! - azzal Lex az asztalra tett egy kicsiny hololemezt. Doriana elvette majd aktiválta a miniatűr, asztalba épített holovetítőt. Két lenyűgöző hajó terve jelent meg.

- Nos, ez a két hajó ütőképes gerince lehetne az önök haderejének! - Dorianának tetszettek a tervek.

- Valóban! Ígéretes konstrukcióknak tűnnek! - Lex elmosolyodott, tudta, hogy Doriana bekapta a horgot.

- Judicatornak és Sith Csillagrombolónak, azaz SiSD-nek neveztük el őket! Hagyományos, Sith hajótervek alapján! - Lex hatásszünetet tartott és várta a reakciókat.

- Úgy látom, a Judicator nevű hajóosztály terve főképpen a szintetikus kristályokra épül! - Doriana, Lex nagy megelégedésére, úgy látszik, megértette és átlátta a hajó lényegét.

- Pontosan uram! A jedik által használt kristályok rendkívüli energiákkal rendelkeznek! A LexCorp viszont képes ezeket a kristályokat szintetikusan előállítani és egy hajóba vagy rombolóba beépíteni! - Lex most már tudta, nyitott kapukat dönget. - Sokkal intenzívebb turbólézer energia előállítására lenne képes egy efféle hajó! Persze egy ilyen hajóhoz rengeteg pénz szükséges!

- Minden bizonnyal kedves Lex! De higgye el, új Uralkodónk ilyen téren roppant rugalmas! - Doriana arcán ragadozó vigyor jelent meg. - Ha a Sithek rendjének védelméről és államunk megvédéséről van szó, az neki minden pénzt megér!

- A Hyperdyne Systems hajlandó segíteni a kivitelezésben Lex! - az ősz hajú, öreg, elegáns coruscanti öltönyt, és drága corusca kőből készült gyűrűt viselő férfi eddig csendes hallgatója volt a megbeszélésnek. Most azonban rájött, hogy előnyös üzletre tehet szert, ha kisegíti ifjú riválisát.

- Az ajánlatát elfogadom öregúr! - az öreg elégedetten bólintott. Úgy látszik Lex is felmérte az előnyöket. Doriana csendesen kivárva figyelte a két cégvezető egyezségét.

- Örülök, hogy így gondolkodik Lex! Mit szólna egy fúzióhoz? - Lex megdöbbent, de aztán végül megértette a lényeget. Szüksége van egy erősebb cég támogatására, hogy megvalósítsa az álmait és a terveit.

- Ezt megbeszélhetjük az irodámban is öregúr! - Doriana ekkor látta jónak, ha közbeszól.

- Uraim, azt ugye önök is tudják, hogy cégeik most már állami fennhatóság alá tartoznak? - az öregúr komótosan felállt, Lex követte a példáját.

- Higgye el Kinman, egy efféle fúzió önöknek is jobb lesz! A két cég egyesített erőkkel sokkal többre megy, mint külön forrásbázisokkal! - ezzel Doriana is egyetértett.

- Nos, részemről nincs akadálya ennek uraim! És szerintem Lord Wenthar sem fogja ellenezni az önök megegyezését! - Doriana kezet fogott mindkettejükkel. Az öregúr és Lex elhagyta az irodát, magára hagyva Dorianát. Fárasztó egy nap annyi szent. Doriana a következő látogatóra várt...

 

Üzenetek és Közlemények

[Üzenet az ESB belső kommunikációs csatornáján keresztül]

Szigorúan titkos, kódolt üzenet - Sith Exar kódolással:

Címzett: A Rendilin tartózkodó Hyperdyne Systems vezetője, a Commenoron tartózkodó LexCorp Industries elnöke.

Államunk létrejöttével az ellenséges tevékenység is hatványozottan meg fog nőni. Éppen ezért, hogy eme új állam védve legyen az esetleges külső fenyegetésektől, a következő döntésre jutottunk:

1, Mivel a Sith egyház jelentős anyagi forrásokat biztosított az Önök cégének rendelkezésére, a mai naptól kezdve cégeik felett a Sith Protektorátus vezetősége veszi át az irányítást. Természetesen eme államosítás nem érinti az Önök vezetőségben elfoglalt szerepét. A cégük ügyeit továbbra is Önök irányíthatják, de a vezetőségnek kell benyújtaniuk minden esetleges komolyabb döntésről szóló határozatot, átvizsgálás céljából.

2, A gyártási szempontok átalakítása. Birodalmi technológiák folyamatos bevezetése:

- Birodalmi hadihajók gyártása.

- Birodalmi technológiák legyártása és alkalmazása.

Véleményünk szerint Államunk főképpen úgy lesz védett, ha a független technológiák mellett bevezetjük az egykori birodalmi fejlesztéseket és technológiákat.

Tisztelettel: Kinman Doriana Főkormányzó sk.

Szigorúan titkos kódolt üzenet - Sith Exar kódolással:

Címzett: Hyperdyne Systems, LexCorp Industries:

Tárgy: eladási tilalom és bojkott a Galaktikus Konföderáció egyes szektoraival szemben!

A mai naptól kezdődően a Rendilin található gyárak és üzemi létesítmények nem adhatnak el semmilyen hajót, illetve technológiát az alább felsorolt államoknak:

- Galaktikus Konföderáció, Koréliai-szektor

- Galaktikus Konföderáció, Cosra-szektor

Az összes többi galaktikus államnak ezentúl is eladhatóak az általunk létrehozott technológia illetve hadihajók.

Indoklás: véleményünk szerint főképpen ez a két szektor lesz hatványozottan ellenséges államunkkal szemben.

Továbbá: Lord Wenthar utasításának megfelelően a Commenori Véderő Flottája lezárja a határt ezen államok előtt, biztosítva gyáraink védelmét és működési kapacitását.

Tisztelettel: Kinman Doriana Főkormányzó sk.

[Belső ESB Közlemény]

Értesülnek: A Hyperdyne Systems és a LexCorp részvényesei.

Másolatot kap: Kinman Doriana Főkormányzó

Tisztelt Uram/Hölgyem!

A két cég többségi tulajdonosai, név szerint Alexander Lu’uthor és Charles Widmore a mai napon cégeink fúziójában egyeztek meg. Mivel a két cég állami fennhatóság alá került, jobbnak láttuk a forrástőkét összevonni és ezáltal a két cég hatékonyságát megnövelni. Így egy új cég jön létre, egyesített tőkével.

Cég neve: Omni Consumer Products

Részvények eloszlása:

60%: Sith Protektorátus

15%: Lex Lu’uthor

15%: Charles Widmore

10%: többi részvényes.

Az esetleges hozamok illetve a profit ezek alapján a százalékos táblák szerint kerül elosztásra, azzal a kikötéssel, hogy a tulajdonosi részarány változtathatatlan. Attól eltérni nem lehet.

Tisztelettel:

Alexander Lu’uthor sk.

Charles Widmore sk.

Ellenjegyezte: Kinman Doriana Főkormányzó

 

Cosra

A két admirális farkasszemet nézett egymással.

Daala végül csípőre tette a kezét, és szúrósan köhintett egyet. Pont úgy, ahogy annak idején évtizedekkel ezelőtt Tarkintól tanulta. Én vagyok a szenior, a magasabb rangú, és egyáltalán, a nagyobb krayt, tehát ne szórakozz velem.

Ennyi elég volt Corteznek. A kackiás bajszú, a tapani nemesek fennkölt arcvonásait viselő férfi idegesen biccentett, majd enyhén meghajtotta magát.

- Elnök asszony, nagy megtiszteltetés, hogy itt üdvözölhetem a Cosrán…

Daala ismét köhintett. Nem elég jó. Volt gondja rá, hogy a polneyeihoz hasonló belépővel készüljön. A Cosra felett a Szövetségi Elnöki Különítmény tucatnyi csillagrombolója fogta közre díszkíséretként az Emperor-t, amelyen a találkozó létrejött, és a cosrai planetáris védelem igencsak megtépázott maradékát. Az idős nő pedig szokványos, rangjelzés nélküli fekete zubbonyát kiegészítette - a polcon őrizgetett admirálisi rangjelzéssel.

Cortez is átgondolta mindezt.

- Admirális - emelte végül tisztelgésre a kezét. - Üdvözöljük a Sigma-Barrini-Aurek nyolcvanhét per ötös fedett komplexumban. Röviden, a Cosrán.

Daala is tisztelgett. Így már mindjárt más.

- Ha jól emlékszem, találkoztunk már, ugye?

- Nos... - köhintett Cortez.

- Ha jól emlékszem, valamelyik hadúr flottájában volt adjutáns... parancsnok. Teradoc, nemdebár?

- Én khm...

Daala biccentett. Ennyi földbe döngölés elegendő volt.

- Mindegy. Tudja Cortez parancsnok - direkt a régi megnevezést használta -, sosem hagyott nyugodni, hogy miért volt olyan nehéz bizonyos alkatrészeket megszereznem a Bendő-bázis ismételt felépítéséhez a Yuuzhan Vong invázió után, amikor a jedik kiürítették. Mintha valaki más is kereste volna ezeket a felszereléseket. Most már tudom, miért. Bár úgy látom... - pillantott ki az űrállomás mellett lebegő Emperor-ra - önöknek a méret fontosabb volt a mennyiségnél.

- Évekbe tellett, amíg működésbe hoztuk ezt a hajót… - Cortez jól látható büszkeséget sugárzott. - Még Őfelsége Byss-i flottájába tartozott. Itt volt a harmadik szárazdokk. Nem sokkal az Ön... khm... távozása után találtunk rá néhány bajtársammal…

- Úgy érti azokkal, akik nem engedelmeskedtek Pellaeon admirális visszahívó parancsainak - javította ki ragadozó mosollyal Daala. - Sem akkor, sem később...

- Nem volt bevethető állapotban a hajó... - rázta a fejét Cortez, miközben a tekintetében ott volt a "de hát maga sem, Asszonyom". - Nem lett volna értelme...

- És szépen lassan kinőtt köré egy város, némi szárazdokkok, és rengeteg pénz... - mosolyodott el Daala. - Én végigharcoltam a Yuuzhan Vong háborút, parancsnok! Ugyan nem a Bastion oldalán, de a Peremvidéken számos bolygó nekünk köszönheti, hogy nem lett belőle rabszolgapiac! Meg sem kérdezem, Önök mit csináltak...

Cortez nyelt egyet, de nem válaszolt. Egy ideig. Aztán összeszedte a bátorságát.

- Kettőnk közül mégis énrajtam van birodalmi egyenruha, admirális - jelentette ki végül, felülemelkedve a félelmén. - Az, hogy néha kiteszi a rangjelzését, nem változtat a tényen, hogy valójában hol áll, tisztelettel.

Daala bólintott.

- Szeretem az őszinteséget, Cortez. Maguknak biztosan jó okuk volt arra, hogy ezt a kapacitást, ami amúgy igen figyelemre méltó, nem állították eddig sem a Bastion, sem a Coruscant, sem valamelyik másik erő szolgálatába. Rendben. Ne veszekedjünk a múlton, parancsnok…

- Mindazonáltal... - bámult ki az ablakon Daala. - A játéknak vége. A tervük, hogy a Konföderációt a maguk képére formálják, kudarcot vallott…

- Nem számoltunk a koréliaiakkal... - Cortez hangja reszketett az idegességtől.

- Nem is ők kezdték... - rázta a fejét Daala. - Az egész a Commenorra és Dorianára vezethető vissza, ha a hírszerzési információim pontosak.

- Amíg a Polneye-on ült, megbízhatónak tűnt... - Cortez gyorsan rájött, hogy ha nem vigyáz, akkor még ezt is a nyakába varrják. Az pedig nem lenne jó…

- Hogyne, persze... - intette le Daala. - Akárhogy is, most ugyanez a Doriana, aki rászabadította magukra a Konföderáció maradékát, immár egy harmadik állam politikai intendánsaként terpeszkedik a Commenoron, amelyik nyíltan hirdeti az Erőhöz való kötődését. És ha van valami, amit utálok, ez az, legyen jedi, legyen Sith, legyen akármi.

- Minket is érzékenyen érintett az ügynökeink lelepleződése, admirális... - biccentett Cortez. - Egyedül a Fondor és környéke hajlandó velünk együttműködni, de ők is inkább azért, mert szimpatikus nekik a szövetségi beavatkozás.

- Igen, a Fondor mindig is a két állam között próbált egyensúlyozni - ismerte be Daala. - De ennek vége. Nekik is, és maguknak is. Csak egy választásuk van, Cortez parancsnok.

- Éspedig? - Cortez rosszat sejtve pillantott rá.

- Csatlakoznak a Szövetséghez.

- Nem hagyom, hogy holmi vizenyős képű halfejű szenátorok diktáljanak nekünk a Coruscantról! - Cortez itt elveszítette a türelmét. - Nem hagyom, a Császár nevére, és ha van magában egy kevés abból, ami rettegésben tartotta a Lázadókat, Admirális asszony, akkor maga sem hagyja!

Daala leküzdött egy mosolyt. Valahol tetszett neki ez a Cortez. Kicsit hirtelen és fiatal bagázs, de formálhatóak.

- Személyesen nekem fognak felelni, Cortez parancsnok. - nyújtotta ki a kezét, miközben hangja simává és megnyugtatóvá vált. - Ezt megígérhetem. A Szövetség megbecsült tagjai lesznek. Gondoskodom róla.

- Nos... rendben. - fogadta el Cortez, és megszorította a nő eres, de még mindig határozott és erőt sugárzó kezét. - Megtiszteltetés lesz Önnek szolgálni, admirális.

 

Corellia

A balul sikerült akció után Klauskin admirális commenori lojalistái, a Corelli Véderő saját hajói és nem kis meglepetésre Turr Phennir tábornok elitegysége nagyjából egyszerre ért a Corell-rendszerbe.

- Beszélni akarok a Triád vezetőivel és mindenkivel, aki még elérhető a hozzánk hű államok közül... - jelentette be Phennir. - Sürgősen...

 

Egyesítő Konferencia

[Diplomáciai Holonet csatorna közlemény]

A Galaktikus Szövetség az Egyesítő Konferencia felfüggesztéséig tisztelettel meghívja a részt vevő államok delegációit, hogy állandó képviselet létesítésével tartsák fent jelenlétüket a Szövetség Központjában.

A képviseletek létesítésére a Galaktikus Szövetség új épületeket ajánl fel Coruscanton, a Diplomáciai Negyedben.

Tájékoztatjuk továbbá a galaxis államainak képviselőjét, hogy a Konferencia üléstermében az elkövetkező héten a Szövetségi Szenátus tartja rendkívüli ülését, amelyen a Galaktikus Konföderáció területén bekövetkezett változásokat tárgyalják.

A Szenátus szintén szavazásra bocsátja azt a javaslatot, amelyet H'kie N'dal Szenátor, a Tion-szektor képviselője nyújtott be a Sith Protektorátus államként való elismeréséről, és a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.

Ellenjegyezte a Szenátus Külügyi Bizottságának elnöke:

Releqi A'kla Szenátor

 

Államközi üzenetek

[Diplomáciai Holonet csatorna közlemény]

A mai napon, sikeres és gyors lefolyású tárgyalások eredményeként a Cosra és a Fondor rendszerek, valamint hatókörükbe tartozó alszektoraik bejelentik a Galaktikus Konföderációból való kilépésüket, és egyúttal a Galaktikus Szövetséghez való csatlakozásukat.

Az érintett rendszerek választott szenátorainak beiktatási ünnepségét Coruscanton, a Szenátus palotájában hamarosan megtartjuk.

A közigazgatási átvétel folyamatban van.

 

Hitelesítik

Natasi Daala - Elnök, Galaktikus Szövetség

Juan Mecetti Cortez - Legfőbb Parancsnok, Cosrai Védelmi és Gazdasági Tanács

Shas Vadde - Miniszterelnök, Fondor

 

[Közlemény]

A Galaktikus Konföderáció elítéli a Galaktikus Szövetség államszövetségünk destabilizálására irányuló lépéseit. A Szövetséggel folytatott tárgyalásokat további intézkedésig felfüggesztjük.

A Galaktikus Konföderáció ezennel hazahívja Coruscantra delegált nagykövetét és követeli az Egyesítő Konferencia, mint hitelét vesztett szervezet teljes feloszlatását.

Hitelesíti

Turr Phennir - Legfőbb Parancsnok, Corellia

 

[Szenátusi Közlemény]

A Galaktikus Szövetségi szenátorai mai ülésükön megszavazták egy vizsgálóbizottság felállítását, amely a Konföderáció területi széttagolódásával és a Sith Protektorátus megalakulásával járó esetleges veszélyeket és kockázatokat elemzi.

A bizottság vezetője Releqi A'kla szenátor.

Hitelesíti

Cha Niathal - Szenátusi Különmegbízott

--- Vége az VIII. Fejezet 1. részének ---


Comments